Вести

Значајне инвестиције у лучанском делу Овчар бање

Значајне инвестиције у лучанском делу Овчар бање

На сусрету председника општине Лучани, Миливоја Доловића са премијерком Аном Брнабић која је обишла инвестиционе радове у Овчар Бањи, истакнути су приоритети у финансирању Овчарско – кабларске клисуре на територији општине Лучани.

Председник општине Лучани, Миливоје Доловић, предочио је Међуресорној радној групи за уређење и развој Овчарско – кабларске клисуре да је неопходно асвалтирање путних праваца према значајним туристичким одредиштима на лучанској страни Мораве у Овчар бањи, што је и увршћено у инфраструктурни план за 2022. годину.

Тако је извесно да ће почетком наредне године бити асвалтирани путни правци, Лучани - Овчар бања преко Дљина у дужини од 9,4 км, пут ка репетитору на врху Овчара у дужини од 2,5 км, затим извршена реконструкција моста у бањском насељу који повезује Чачак и Лучане, као и изградња параглајдинг стазе на Овчару.

На састанку је истакнуто да је у овај предео изузетних одлика у наредној години планирано улагање око 500 милиона динара, за Природњачки музеј у Овчар Бањи и паркинг, изградњу РХ центра у Бањи и измуљавање језера Међувршје, затим, водовод и канализацију, стаклени видиковац на Каблару. Наведено је и да су током претходне године у Овчарско-кабларској клисури реализовани пројекти у вредности од 185 милиона динара. Завршен је амфитетатар у Овчар Бањи, уређење пристаништа на језеру Међувршје, Железничка станица Овчар Бања, приступне саобраћајнице до Каблара и паркинг код манастира Благовештење.

Доловић истиче да је након што је Влада Републике Србије препознала стратешки значај Овчар бање, клисура постала инвестициони центар Западне Србије.

„Завршетком инвестиција Бања ће постати и туристички центар за овај део Србије па и Европе. Наше две локалне самоуправе град Чачак и општина Лучани, захваљујући заједничкој и посвећеној сарадњи, ће коначно моћи туристима да понуде врхунско бањско лечење,посебно однеговане и сачуване природне благодати као и духовни садржај српске „Свете горе“. Морамо знати да је на овом простору поред бањског извора раније било и небројено српских манастира и богомоља,“ – наводи председник општине Лучани.

„Прилика је да искажем и велику захвалност градоначелнику Чачка, Милуну Тодоровићу као и члановима Међуресорне радне групе, јер су посвећени само једном циљу да овом посебном пределу на коме се, између осталог налази десет манастира и једна пећина,врати заслужени ореол српске духовности“, рекао је Миливоје Доловић.