Вести

У плану изградња параглајдинг стазе и јединственог моста на Овчару

Лучани - Српска Света гора позната по бројним манастирима али по томе што је највољеније српски патријарх Павле ходио и службовао у светињама који се налазе у кањоњу саме Овчар Бање. Њени духовни потенцијали су привукли су на милионе туриста које су проналзили спас, одмор и мир у њој. Од наредне године, поред верског туризма, управо у бањи која се простире на две теритотије могла би добити још један потпуно другачији сјај.

"Ма међуресорној радној групи која се бави ревитализацијом "Српске свете горе", договорено је да се алфалтира путни правац који спаја лучанску општину са Овчар бањом у дужини од 9,4 километара преко села Дљин, који је накраћи пут са центром ове општине, као у асфалтирање пута ка самом нашег највећег врха Овчара у дужини око 2,5 километра, у вредности око 100 милиона динара које је обезбедила Влада Републике Србије и чиме ће допринети да општина Лучани нађе на туристичкој мапи Србије и постане један од носилаца туризма у Србији", казао је за РИНУ, Миливоје Доловић председник општине Лучани.

Овчар Бања ће од наредне године добити нове садржаје за активни туризам, природњачки музеј као и рехабилатициони центар.

"У договору са Градом Чачком, поред постојећих садржаја, у плану је за наредну годину и параглајдинг стазе за љубитеље адреналинског спорта, као и израда пројекто-техничке документације за изградњу моста који ће преко западне Мораве спојити наше две општине, и уређење речног корита и тиме стави аутокамп у функцију који се налази у непосредној близини. За те намене издвојено је 20 милиона динара", додао је Доловић.

Улагањем дотрајалу инфраструктуру сви туристички потенцијали поново ће бити максимално искоришћени. Влада Републике Србије до сада је у ревизализацију срспке Свете Горе извојила 185 милиона динара.
"Велику захвалност дугујемо премијерки Владе Ани Брнабић, која је препознала потенцијал овог краја као бисер туризма у Србији, што ће се у наредном периоду и показати, као и захвалност суседној општини на указаном разумевању и узајамној сарадњи и улагања у заједничке инвестиције које доводе до равномерног развоје наше две оптине", закључио је Доловић.