Вести

У Лучанима уручени кључеви 15 новосаграђених станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске

У Лучанима су данас уручени кључеви од 15 новосаграђених станова намењених за избеглице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске. Станови су изграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма, потпројекат 5.
Укупна бруто површина зграде је 943,74 м2, а вредност радова износила је 485.822,26 евра. Употребна дозвола издата је 30.септембра 2022.године.

Догађају су присуствовали Данијела Недић, помоћник комесара за избеглице и миграције Републике Србије, Миливоје Доловић, председник општине Лучани, Герхард Салзер, представник Делегације Европске уније у Србији, Јован Лазаров, заменик директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, представници других државних и међународних организација и институција.

„Регионални стамбени програм у Србији има
за циљ да стамбено збрине и обезбеди око 7.000 најугроженијих породица са простора бивше Југославије које имају статус избеглих лица. У оквиру овог програма корисницима је до сада додељено 6.844 стамбених решења, а када говоримо о Лучанима укупно је подршка пружена, што кроз буџетска средства, што путем донаторских средстава за 46 породица, у циљу стамбеног збрињавања или економског оснаживања, а од тога у оквиру регионалног стамбеног програма 17 стамбених решења. Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије наставља и у наредној години да ради на побољшању услова живота избеглица и интерно расељених лица“, рекла је Данијела Недић, помоћник комесара.

„После данашњег уручења кључева и добијања станова, не постоји избеглица на територији општине Лучани којој није решено стамбено питање.Општина Лучани је у ову инвестицију уложила око 5,5 милиона динара. Обавеза локалне самоуправе била је да одреди простор. Ми смо дали парцелу за изградњу и платили партерно уређење и све трошкове за струју, воду и канализацију“, истакао је председник општине Лучани Миливоје Доловић.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.