Вести

Помоћник министра здравља др Душан Јовановић обишао је данас Дом здравља у Гучи

Помоћник министра здравља др Душан Јовановић обишао је данас Дом здравља у Гучи и том приликом истакао да ће Министарство здравља одобрити 5,5 милиона динара за реновирање просторије у Дому здравља у Гучи у којој ће бити намонтиран нови рендген апарат који је већ набављен.
“Министарство здравља обезбедиће и 16 милиона динара за инфраструктурно реновирање стационара у оквиру Дома здравља у Гучи, а помоћи ће и кадровски како би се омогућило да осам сеоских амбуланти у општини Лучани поново почне са радом”, рекао је данас у Гучи помоћник министра здравља др Душан Јовановић.
“Адаптацијом стационара добићемо простор за 35 пацијената, а тренутно користимо само 15 посто капацитета.То је за овај крај веома значајно јер су у стационару смештени непокретни пацијенти о којима не може да брине и није надлежна чачанска болница. Сеоске амбуланте нису биле дефинитивно затворене и оне ће сада бити отворене у оном обиму у ком будемо могли да их покријемо лекарима. Задње две године запослили смо 20 здравствених радника. Имамо дозволу за запошљавање, али нема кадрова, не можемо да нађемо лекаре и сестре који би дошли да раде на овом терену. Зато смо принуђени да, због обима посла, повучемо људе са специјализације док ковид не прође”, рекла је директорка Дома здравља Лучани др Даница Стефановић.
У протеклих неколико година локална самоуправа је за Дом здравља Лучани обезбедила два санитетска возила и два возила за патронажне сестре. Ове године у општинском буџету за здравство је обезбеђено 15 милиона динара.
„Највећи пројекти које ћемо ове године реализовати, средствима из буџета и уз помоћ Министарства здравља, су уградња новог рендген апарата који је набављен прошле године и у који је уложено 10 милиона динара, адаптирање просторије у којој ће овај апарат бити инсталиран, реконструкција комплетног стационара, као и отварање свих осам сеоских амбуланти. За реконструкцију диспанзера у Гучи ове године из буџета издвојиће се 15 милиона динара, Министарство ће за ову намену дати 16 милиона динара и 5 милиона предузеће „МБ-Наменска“ из Лучана на чему смо им веома захвални“, рекао је председник Привременог органа општине Лучани, Миливоје Доловић.
На крају данашњег састанка, у име СО Лучани, свих одборника и председника месних заједница, председник Привременог органа општине Лучани Миливоје Доловић уручио је др Јовановићу захвалницу намењену Министру здравља др Златибору Лончару, замолио га да Министру пренесе захвалност на досадашњој сарадњи и позвао Министра да по завршетку реконструкције диспанзера у Гучи дође на званично отварање.
Састанку са помоћником министра здравља др Душаном Јовановићем, данас у Гучи, присуствовали су и представници Месних заједница са територије општине Лучани.