Вести

ДОЛОВИЋ: У СВАКОЈ ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ МОЖЕ МНОГО ДА СЕ УРАДИ

Председник општине Лучани Миливоје Доловић гостовао је у емисији “Градске теме” и за ИНФО 24 говорио о актуелним градским темама општине Лучани.

- Ове године у општинске путеве првог реда, другог реда и некатегорисане путне правце уложено је близу 800 милиона динара, од чега је преко 750 милиона динара из буџета Републике Србије на шта смо им неизмерно захвални. Путна мрежа износи око 800 км, а ми смо успели да асфалтирамо око 87 км путева, а у наредних десетак дана се очекује асфалтирање од 5 до 6 км тако да ћемо ову годину завршити са неких 92 км новог асфалта. Оно што нас посебно радује јесте разумевање Владе Републике Србије и Путева Србије за помоћ путних праваца, причао је Доловић.

- Велике проблеме смо имали због катастрофалних поплава које су задесиле нашу општину јуна 2019. године. Убрзо после поплава су нас посетили председник Србије Александар Вучић, а касније и премијерка Ана Брнабић и хитном акцијом Владе Ребублике Србије одобрена су средства за санкцију бедема на левој сртани реке Бјелице у насељеном месту Ђераћ у дижини од готово 2.5 км. Вредност иневестиције била је око 80 милиона динара, а обавеза локалне самоуправе била је откуп десет хектара земље како би се извршило позајмиште за изградњу бедема. Читава инвестиција се одвија 3 месеца, а до Нове Године ће тај бедем бити завршем. Ако нам времески услови дозволе, а најкасније до јуна месеца 2020. године чека нас издизање бедема на десној страни реке Блејице од 30 до 60 цм како би се једноставно коначно стваила тачка на поплаве у Драгачеву, изјавио је први човек Лучана за ИНФО 24.

- Током последњих 6 година општину Лучани задесиле су три велике поплаве које су нанеле огрому штету, изјавио је начелник штаба за ванредне ситуације општине Лучани Зоран Вучићевић.

Због нерешених имовинско-прваних односа ове године је било немогуће завршити изградњу Спортског центра у Гучи, а председник општине за ИНФО 24 рекао је да је имовина земље враћења у власништво Ребублике Србије и да се у најскорије време очекује реализација пројекта.

Први човек Лучана каже да му је од момента преузимања руковођења овом општином било најважније да Лучани имају добре пројетке.

- У свакој локалној самоуправи може много да се уради. Оно што смо ми преко Канцеларије за јавна улагања добили јесте 186 милиона динара за комплетну реконструкцију школа у Гучи. Одобрено је 115 милиона динара за потпуну реконструкцију Основне школе “Милан Благојевић” у Лучанима и 120 милиона динара за потпуну реконструкцију Средње школе у Лучанима.

Први човек Лучана за Инфо 24 навео је да очекује 250 милиона динара како би била одрађена реконструкција водоводне мреже у Лучанима.

- Водоводна мрежа Лучана и Гуче је стара 30 година и свакодневно имамо један квар, а неретко и по два до три квара на водоводној мрежи. Надам се да ћемо добити новац за реконструкцију водоводне мреже Лучана и Гуче, причао је технички директор ЈКП Стефан Веланац.

Добра инфраструктура, подршка оптине и Владе требало би да допринесу да ставновништво има добре услове за живот како би се задржало у својим домовима.

- Ми резултате можемо видети временом. А то ће се видети тако што ће млади остати и имаћемо више деце у школама. Оно што је сигурно је да ми као локална самоуправа чинимо све што је могуће да становницима обезбедимо боље услове за живот. Сматрам да становници немају лоше услове за живот. Драгачево је пољоприврени крај и радицемо едукацију младих пољопривредних произвођача, објаснио је заменик председника општине Лучани Милош Јовичић

Општина Лучани је као и све друге општине имала тренд одлива младог становништва, а да би се спречио одлив било је потребно урадити нешто пре 20 година. Ми желимо да улагањем у путну инфраструктуру, водовод, канализацију и појачаним улагањем у пољопривреду пошаљемо јасан сигнал свим становницима, као и младим пољопривредницима да остану на селу и раде на својој земљи. Буџет за пољопривреду општине Лучани је у 2018. годни био око 17 милиона динара, 2019. године је 29 милиона динара, а 2020. пројетвовани буџет ће бити око 37 милиона динара – рекао је Доловић за ИНФО 24.

- Ове године почиње изградња ауто-пута између Прељине и Пожеге, где Лучани добијају велику шансу за развој. План је да у наредне три године откупимо 30 хектара земље у Крстацу за ставрање нове индустријсте зоне како би после завршетка ауто-пута потецијалним инвеститорима имали шта да понудимо, открио је Доловић.

Емисија је емитована на телевизији Студио Б, ИНФО 24 и КЛИК ТВ а цео интервју можете погледајте на следећем линку:

https://www.youtube.com/watch?v=8EPwvLs1jNw&feature=emb_title